me & family

me & family
Lilypie Pregnancy tickers

Followers

Sunday, September 6, 2009

Puasa & Raya tahun ini 2009Amin 3x.

Ramadhan datang lagi...Alhamdulillah..kerana masih berkesempatan untuk menyambut ramadhan pada tahun ini.

2 minggu sudah ramadhan berlalu, dengan ini secara rasminya 14hari sudah kita menjalankan ibadah puasa, Berapa hari lagi yang tinggal? dah pasti semakin dekat berakhirnya ramadhan semakin hampir pula denga syawal. Setiap tahun Syawal adalah hari yg paling mengharukan untuk ibu dan abah...huhuhu..Anak2 tak tahu.. nampaknya ni tahun ke 5 untuk ibu dan abah beraya diperantauan. Sehingga kan kadang lupa pula rasanya nikmat beraya ni . Abah hari raya ke dua dah kena keje..huhuhu..Kenapa tak pulang? Ekonomi tak mengizinkan, 5 tambang tiket kapal terbang nak kena beli, huhuhu...memang tak larat, nak balik pulak nak kena pegi 2 kampung...KK dan Tawau..memang agak keberatan.

Persiapan raya?? Rasa tahun ni ibu memang x der mood nak buat persiapan raya, nak kuar jalan2 pun risau..sehingga hari ini ibu sendiri tidak pasti apa perkembangan dunia kat luar...agak2 dah dua bulan tak kuar rumah.. boring?? memanglah boring, cuma demi keselamatan anak2 terpaksa lah terperap kat rumah. Lagipun bukan ibu jer pun yang boring, anak2 pun sama gak..ciannya.. Abah memang tak nak ambil risiko, memandangkan pengalaman haiqal & haqimie ni mudah sakit, lagipun seorang jer sakit pasti satu rumah berjangkit. Abah memang tak nak itu berlaku, so terpaksalah semua urusan yang melibatkan luar rumah dia yang buat. Lebih kepada kes kuarantin la ni ye...

Huhuhu...bila lah wabak H1N1 ni berakhir.....

Apa pun ibu doakan biarlah Hari Raya tahun ni bermakna untuk kita semua...terutama nya kepada anak2 ibu yang baru mengenal dan belajar berpuasa, biarlah mereka tahu nikmat beraya pula kan..tahniah untuk anak ibu Aiman, yang mahu belajar puasa, walaupun setengah hari je..
Nasib baik lah ada cerita Upin & Ipin mengenai bab puasa ni senang ckit nak terangkan kat budak-budak ni,..agak2 si kembar ni tahun depan dah boleh ajar kot,huhuhu..

Apa pun start hari ni dah kena planning untuk persiapan raya biarpun tiada mood...huhuh
Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

No comments: