me & family

me & family

Followers

Wednesday, March 12, 2008

Pengalaman Ketika Mengandung Kembar

Bagaimana agaknya saya boleh dapat anak kembar?

Selain dari rezeki yang Tuhan nak bagi sebenarnya sebelah husband saya dah ada history dapat twins ni, adik dia yang bongsu kembar seiras. Kata orang peluang tu sentiasa ada ler kalau dah ada history ni kan..

Kembar tak seiras Haiqal dan Haqimie ni pelik sikit, ni disebabkan taikh kejadiannya adalah berbeza dalam 2 miggu, (ringkasnya Haiqal dah jadi lebih 2 miggu baru adik dia).. dari segi sains nyer diorang ni tidak boleh dikatakan pasangan kembar tetapi pasangan adik beradik di dalam tahun yang sama, begitulah kata doktor pakar tu, almaklumlah kata doktor maksud kembar ni ada lah benih yang terhasil serentak pada waktu yang sama.;lebih kurang ler..

Dapat kenalpasti yang saya mengandung kembar bila first scan 3+months, tu pun rasa pelik sebab kali ni ngandung rasa sakit semacam jer, Mula2 scan tu dapat detect single jer, ntah tetiba kita nak ler doctor tu tolong tengok2 kan kenapa agaknya pregnent kali ni sakit ,rasa mcm rahim tu teturun jer, doktor kata rahim elok jer, bila check sekali lagi dia pula terkejut ," eh ...you got twins ler!" katanya dia pula yang happy, kiter pula terkedu..twins? biar betul? Perasaan? tak tau nak cakap ...gembira , terkejut, tak percaya...semua ada!
Doktor tu pun suruh panggilkan suami saya tengok scan tu sekali... kelakar juga dibuatnya.. Sejak hari itu setiap bulan saya kena datang hospital scan baby, gi klinik pula 2 minggu sekali, dah tu masa lima bulan detect kencing manis pula, dah kena buat BSP. kata doktor air tetuban banyak sangat.

Morning sickness ketika mengandung? Tak seteruk yang pertama...cuma kali ni makanan berat tak leh masuk langsung, terutama nasi dan mee, makan ler sayur ker, minum soya, makan biskut, tu jerla yang boleh. Tenaga memang kurang , minum susu Anmum dan makan ubat Salindah itu jerlah yang buat back up. 5 bulan dah x larat , 7 bulan nak berdiri pun kena ada orang pegang, tulang belakang tak yah cerita ler sakit memanjang. tidur mengiring kiri,kanan tak leh , terlentang tak leh semua pun menyakitkan. Anak pula songsang, perkara yang tak leh nak tahan bila dua2 bergerak kat dalam ..dah tu lasak pula tu..kadang2 nangis juga bila kaki diorang dah tendang ulu hati. Macam2 pengalaman, namun semua tu kena le tolak tepi..dah anak kan.

Kelahiran memang dah di jangka ceaser, dari bulan ke bulan doktor nak tentukan waktu sesuai utk ceaser , sebab tempat kat dalam dah penuh sangat , baby dah tak leh nak gerak, cuma size baby terlalu kecil, disebabkan kurang pengambilan makanan berat, saya menghadapi masalah berat badan di mana semakin usia kehamilan bertambah, berat pula semakin berkurang. Lastly genap 36 minggu kehamilan sewaktu datang check up kat hospital tetiba saja saya nak bersalin, rupanya Haiqal ketika itu berpusing tetapi kedudukan tak betul menyebabkan saya terpaksa dikejarkan ke bilik bedah so, hari tu jugala anak2 yang comel ini lahir kedunia...menyerikan lagi hidup kami sekeluarga..

Setiap orang mengalami pengalaman yang berbeza, saya harap dapat mendengar cerita2 itu daripada sesiapa sajer yang berpenglaman melaluinya agar boleh berkongsi kenangan bersama,

4 comments:

Anonymous said...

hai..selamat hari rayer...
saya mengandung baby kembar sekarang ne dah 5bulan...
sebenarnya saya 1family terkezut giler dpt tahu mengandung kembar sebab sebelah saya&suami memg xde keturunan kembar....
sayalah org pertama...
saya takut,gembira,gementar semua ada...
yela risiko mengandg kembr lebih dari mengandung anak 1 kn....
tapi saya terima qadaq&qadar Tuhan bagi...ne mungkin rezeki dari Nya...
tapi saya nk sgt tahu cmne ye nk jaga baby kembr ne...
susah x....

YB Diana said...

Cerita pengalaman yg sgt menarik sygnya pendek je, kalo versi panjnag lebar pun saya xjemu membaca =)

ukproducts said...

salam sis...sy pun sekarang mengandung ank kembar tak seiras...nk suka dengar pengalaman2 org..

elza said...

best baca pasal entry u.....kalo citer panjang2 pun, mesti lagi best